Üniversiteye Yeni Başlayan Yazılım Mühendisliği Öğrencilerini Neler Bekliyor?
Yazılım mühendisliği bölümünün amacı, öğrencilere yazılım sistemlerini tasarlamak, geliştirmek ,test etmek ve bakımını yapmak için gerekli bilgi, beceri ve uygulama deneyimini sağlamaktır. Yazılım mühendisliği eğitimi, öğrencilere yazılım alanındaki temel kavramları, teknikleri ve metotları öğretmek üzere tasarlanmış bir akademik programdır. Bu eğitim genellikle bir üniversite veya yüksekokulda lisans, yüksek lisans veya doktora seviyesinde sunulur.
Peki yazılım mühendisliği öğrencilerini 4 yıllık lisans eğitimlerinin ilk yılında neler bekliyor?
Yazılım Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Yazılım Mühendisliği öğrencileri üniversite eğitimleri boyunca birçok programlama ve matematik dersiyle karşı karşıya kalırlar. Birinci sınıf öğrencileri bu derslerin dışında ekstra olarak temel dersler de görürler. Üniversiteden üniversiteye değişiklik göstermekle birlikte öğrencilerin ilk yıl gördükleri dersler genel olarak şunlardır:
- Temel Fizik
- Matematik
- Bilgisayarın Temelleri
- Algoritma ve Programlamaya Giriş
- Yazılım Mühendisliğine Giriş
- Lineer Cebir
- Web tasarımı ve Programlama
- Veri Yapıları
- Robotik
- Veri Bilimi ve Analitiği
- Oryantasyon ve Kariyer Planlama
- Bilgisayar Bilimlerine Giriş
dersleri ve devam eden senelerde daha birçok dersten sorumlu olacak ve bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde 4 yılın sonunda “Yazılım Mühendisliği Lisans Diploması ”nı almaya hak kazanacaklardır.
Yazılım mühendisliği öğrencilerini pek çok fırsat ve zorluk beklemektedir. Programlama dilleri, veri tabanları, işletim sistemleri, yazılım geliştirme, algoritma tasarımı gibi birçok konuda derinlemesine bilgi sahibi olacak ve teknolojik gelişmeleri takip ederek öğrenmeye devam edeceklerdir.
Öğrenciler, stajlar ve Co-op programları yoluyla gerçek dünya iş deneyimi kazanma şansına sahip olabilirler. Bu, onların değerli beceriler kazanarak mezuniyet sonrası iş bulmalarına yardımcı olacaktır.
Yazılım Mühendisliği Öğrencilerinin Üniversite ve Kariyer Yolculuğu
Türkiye’de hangi üniversitelerde Yazılım Mühendisliği bölümü bulunuyor?
- Ankara Üniversitesi (Ankara)
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi (Ankara)
- Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon)
- Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (Balıkesir)
- Bahçeşehir Üniversitesi (İstanbul)
- TED Üniversitesi (Ankara)
- Yaşar Üniversitesi (İzmir)
- Konya Teknik Üniversitesi (Konya)
- Erciyes Üniversitesi (Kayseri)
Bu üniversiteler başta olmak üzere ÖSYM ve YÖK Atlas verilerine göre Türkiye’de Yazılım Mühendisliği bölümü toplam 70 adet üniversitede bulunmaktadır. Öğrenciler kendi istek ve kariyer planlamaları doğrultusunda bir üniversite seçimi yapmalıdırlar. Eğitim yılı içerisinde seçtikleri üniversitenin kendilerine uygun olmadığını düşünen öğrenciler, kayıtlı oldukları üniversite programından başka bir üniversitenin benzer programına geçiş yapabilirler. Yatay geçiş üniversiteler arasında yapıldığı gibi, üniversite içinde de yapılabilir.
Peki öğrenciler lisans eğitimleri boyunca kariyer yolculuklarını nasıl yönetmeli?
Üniversite öğrencileri kendilerini geliştirip bir adım önde olmak için birçok strateji uygulayabilirler. İşte bazı öneriler:
- Hedef Belirleyin
Günlük, haftalık hatta yıllık hedefler belirlenmeli ve bu hedeflere ulaşmak için gereken adımlar planlanmalıdır. Bu hedefler verilen bir projeyi bitirmek, yeni bir dil öğrenmek, üniversite topluluklarında rol almak gibi kişilerin ilgi alanlarına göre farklılık gösterebilir.
- Yeni Bir Dil Öğrenin
Günümüz dünyasında yabancı dil bilmek eğitim, sosyal ve iş hayatında oldukça önemlidir. Yazılım mühendislerinin İngilizce ve Almanca gibi yabancı diller dışında bölümlerinin zorunlu kıldığı programlama dillerine ek olarak diğer dillere de hakim olması iş hayatına atıldıklarında onlara avantaj sağlayacaktır.
- Öğrenci Topluluklarına Katılın
Üniversite hayatının en keyifli aktivitelerinden biri öğrenci topluluklarında aktif olarak görev almaktır. Bir öğrenci topluluğunda görev alan öğrenci, sponsorluk görüşmeleri yapabilir, çeşitli organizasyonları koordine ederken alanında yetkin kişilerle görüşerek bağlantı kurabilir ve sosyal medyanın kurumsal tarafını deneyimleyebilir .Topluluk olarak düzenlenecek etkinliklerin hazırlık sürecinde birlikte hareket etme bilinci kazanırken bir yandan da grup çalışmalarına olan yatkınlığınız artar. Kazanacağınız bu deneyim iş hayatında sizi rakiplerinizden ayıracaktır. Ayrıca tüm bunları arkadaşlarınızla birlikte yapıyor olmak işin keyifli tarafını oluşturur.